IKEA ANNANSTANS -mallisto juhlistaa perinteisiä käsityötaitoja

Sisältää mainontaa

Ruotsalaisen suunnittelija Martin Bergströmin ja intialaisten, romanialaisten ja thaimaalaisten käsityöläisten yhteistyönä syntynyt omaleimainen ANNANSTANS-erikoismallisto saapuu IKEA-tavarataloihin maaliskuussa ja on myynnissä vain rajoitetun ajan. Mallisto sisältää sosiaalisesti vastuullisella tavalla valmistettuja tuotteita digiprintatuista ja käsin kirjotuista tekstiileistä kaunistelemattomaan keramiikkaan, banaanikuidusta punottuihin koreihin sekä puisiin koriste-esineisiin.

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

Ajankohtainen sisustusmallisto

Erilaisia tekstuureja ja epäsäännöllisiä muotoja yhdistelevä rosoinen ja persoonallinen ANNANSTANS-mallisto sopii juuri tähän aikaan. Jokaisella malliston tuotteella on omat erityispiirteensä. Muodoiltaan, väreiltään ja tekstuureiltaan omalaatuisia tuotteita voikin malliston suunnittelija Martin Bergströmin mukaan verrata perheenjäseniin.

Suurin kysymys malliston suunnittelussa oli, miten me keskenämme hyvin erilaiset ihmiset pystyisimme luomaan tyyliltään yhtenäisen malliston. Venytimme rajojamme ja yhdistelimme minun ideoitani ja heidän perinteitään, kunnes saimme malliston jokaisesta esineestä juuri sellaisen kuin halusimmekin. Yksittäiset tuotteet ovat keskenään hyvin erilaisia, mutta jotenkin kummasti ne sopivat täydellisesti yhteen”, Bergström kertoo.

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

Digiprintti kohtaa käsin kirjotut yksityiskohdat

Bergströmin kädenjälki näkyy ANNANSTANS-malliston näyttävissä kuoseissa. Perinteisten painantatekniikoiden sijaan kuosit on printattu tekstiileihin vettä säästävällä digitaalipainannalla. Intialaisen Rangsutra-yrityksen käsityöläiset koristivat ANNANSTANS-tyynynpäälliset perinteisellä kirjonnalla, mikä luo kiinnostavaa kontrastia Bergströmin maalauksellisille kuoseille. Rangsutran tavoitteena on ylläpitää perinteikästä käsityötaitoa ja tarjota toimeentuloa naispuolisille artesaaneille Intian maaseudulla.

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

Käsintehtyä keramiikkaa ja taidokasta puukäsityötä

Mallisto sisältää kolme uniikkia ja rouheapintaista keramiikkaesinettä; kulhon, lautasen ja maljakon. Pohjois-Thaimaalaisen Doi Tungin keraamikot kehittivät tuotteisiin näyttävän tekstuurin, jonka päälle lisättiin uudenlainen lasitus. Valmistusmenetelmä tekee jokaisesta esineestä ainutlaatuisen ja epätäydellisen täydellisen.

Puusta käsin veistetyt sienikoristeet on valmistettu yhteistyössä Mesteshukar ButiQ -nimisen sosiaalisen yrityksen kanssa. Romanialaiset artesaanit yhdistävät vuosisatoja vanhoja käsityömenetelmiä moderniin designiin ja ylläpitävät näin perinteisiä puukäsityötaitoja, jotka muuten voisivat olla katoamisuhan alla. ANNANSTANS on toinen MBQ:n kanssa yhteistyössä tehty IKEA-mallisto. Vuonna 2020 luvassa on vielä kaksi uutta yhteistyömallistoa.

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

Sikin sokin punottuja koreja

Epäsymmetriset ANNANSTANS-korit on valmistettu kestävästä banaanikuidusta, jota syntyy banaaninviljelyn sivutuotteena. Bergström halusi koreihin symmetrian sijaan orgaanista ja sattumanvaraista muotoa, joka päästäisi kauniin luonnonmateriaalin oikeuksiinsa. Intialaisen Industree -yrityksen käsityöläiset loivat mallistoon punotun korin, jonka muotokieli on täysin odottamaton. Uudenlaisessa punontatekniikassa kuidut menevät sikin sokin, ja siksakkia muistuttavan kudonnan ansiosta valmiit korit näyttävät upeilta.

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

Bergström on Pohjoismaiden suosituimpia suunnittelijoita

Rohkeasta ja avantgardistisesta tyylistä tunnetun Bergströmin kädenjälkeä on nähty vaatteiden lisäksi muun muassa teatterilavastuksissa ja -puvustuksissa, koruissa sekä painotuotteissa. ANNANSTANS-mallisto on toinen Bergströmin suunnittelema IKEA-mallisto. Vuonna 2016 julkaistu tummanpuhuva SVÄRTAN-mallisto yhdisti muotimaailmasta tuttuja elementtejä huonekalusuunnitteluun.

Bergström asuu ja työskentelee sekä Tukholmassa että Helsingissä, jossa myös ANNANSTANS-malliston valokuvat on kuvattu. Kiasman jylhä ja minimalistinen arkkitehtuuri sekä Vallisaaren merellinen miljöö tarjosivat mielenkiintoisen taustan perinteikkäitä käsitöitä ja modernia muotoilua yhdisteleville tuotteille.

IKEA ANNANSTANS uutuusmallisto myynnissä maaliskuussa 2019

IKEA ANNANSTANS -uutuusmallisto tulossa myyntiin maaliskuussa 2019, tutustu kevään raikkaisiin IKEA-uutuuksiin täällä → ikea.com/fi

Lähde ja kuvat: IKEA

Mainos alkaa

Mainos päättyy


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *