Sisustuksella voi kannustaa lasta leikkiin tai unten maille

Sisältää mainontaa

Löytääkö Nukkumatti pimeässä paremmin perille? Entä miten väreistä saa voimaa? IKEA Suomen sisustussuunnittelija Riikka Härkönen jakaa vinkit lastenhuoneen tunnelman muuttamiseksi lasta aktivoivaksi tai rauhoittavaksi.

IKEA lastenhuone sisustusvinkit

Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta ja sen tarkoituksena on muun muassa herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista. Yksi lapsen hyvinvointiin vaikuttava tekijä on turvallinen ja viihtyisä koti. IKEA Suomen sisustussuunnittelija Riikka Härkösen mukaan yksinkertaisilla sisustusratkaisuilla voidaan helposti luoda lastenhuoneeseen erilaisia tunnelmia.

IKEA lastenhuone sisustusvinkit

Säilytä fiksusti ja säädä valoja vuodenajan mukaan

Kun lapsen energiaan halutaan vaikuttaa tilan tunnelman kautta, kannattaa ensiksi tarkastella tavaramäärää ja pohtia, kuinka paljon leluista haluaa pitää esillä ja kuinka paljon peittää.

Isot tavaraläjät ovat lapselle visuaalisia ärsykkeitä, jotka ruokkivat hänen mielikuvitustaan ja kannustavat leikkiin. Jos on aika mennä nukkumaan, kannattaa tavarat siivota piiloon suljetun oven taakse. Jos huoneessa on paljon avohyllyjä, voi pohtia olisiko osa tavaroista hyvä siirtää jonkin säilytyskalusteen sisään”, Härkönen kertoo.

Värimaailmaa ja niiden tuomaa tunnelmaa voi lastenhuoneessa vaihtaa helposti tyynyillä ja verhokankailla tai erilaisilla matoilla. Myös valon määrä on lapselle luonnollinen merkki siitä, koska on hetki riehua ja koska aika rauhoittua.

Neutraali värimaailma ja pehmeät, toisiinsa hyvin sointuvat värit tekevät tunnelmasta levollisen, kun taas kirkkaat värit, rohkeat kontrastit ja kuvioinnit piristävät. Lapsilla mielikuvitusta riittää – pelkkä punainen lakana voi innostaa vaikkapa teatterileikkeihin tai majan rakentamiseen”, Härkönen sanoo.

Luonnonvalon määrä vaihtelee meillä Suomessa eri vuodenaikoina paljon, mutta valonkatkaisijaan laitettavan himmentimen avulla valoa voi helposti säätää tarpeen ja tunnelman mukaan. Askarteluun tarvitaan erilaista kohdevaloa kuin iltahämärässä tallusteluun”, hän jatkaa.

IKEA lastenhuone sisustusvinkit

Pohdi sisustusta lapsen perspektiivistä

Lapsen korkeudelta huoneen sisustus näyttää aina erilaiselta kuin aikuisen. Aikuisen kannattaisikin katsella lastenhuonetta myös lattiatasolta.

Itsenäiseen leikkiin sopivien lelujen on hyvä sijaita lapsen käden korkeudella. Sen sijaan askartelutarvikkeet kannattaa asettaa pienen ihmisen ulottumattomiin, jos niihin tartutaan muutenkin vain yhdessä aikuisen kanssa. Vanhemman on hyvä yrittää ymmärtää huonetta myös pikkulapsen perspektiivistä: lattiasta kattoon kulkeva, kaunis naulakko voi pienen ihmisen mielestä saada yöaikaan pelottavan mörön muodot”, Härkönen muistuttaa.

Muunneltavuus on kasvavien lasten kanssa valttia. Jos tilaa on enemmän ja lapsille on omat huoneet, voivat molemmat käyttää yhtä makuuhuoneena ja toista leikkihuoneena.

Pienemmässä asunnossa yhden huoneen sisällä sama ratkaisu onnistuu vaikkapa kattoon asennettavan verhokiskon avulla, joka jakaa huoneen kahtia. Kahden verhon molemmille puolille syntyvän tilan sisustukset voi siten suunnitella erilaisia tunnelmia parhaiten palveleviksi”, Härkönen vinkkaa.

IKEA lastenhuone sisustusvinkit

Vinkit lastenhuoneen tunnelman rauhoittamiseksi:

1) Siivoa ylimääräiset lelut ja tavarat piiloon kaappiin tai verhon taakse. Näin lapsen mielikuvitus ei lähde rauhoittumisen hetkellä laukoille.

2) Vältä väreissä suuria kontrasteja. Toisiinsa sointuvat, pehmeät värit luovat levollista tunnelmaa.

3) Suosi luonnonmateriaaleja. Puupinnoilla on rauhoittava vaikutus.

4) Säätele valaistusta. Valonkatkaisijaan asennettava himmennin on hyvä ratkaisu, kun alkuillan leikit tarvitsevat kirkkaampaa valoa, mutta illalla unta houkutellaan jo hämärämmässä. Myös verhoilla voi säädellä ulkoa tulevan valon määrää.

5) Rakenna lapselle pesä yhdessä hänen kanssaan. Oma lempipaikka luo turvaa ja kannustaa käpertymään aloilleen. Pesä voi syntyä runsailla tekstiileillä vaikkapa sänkyyn tai vähän isommalle lapselle on kiva luoda tyynyistä lukunurkkaus lattialle.

IKEA lastenhuone sisustusvinkit

Vinkit lastenhuoneen tunnelman aktivoimiseksi:

1) Pidä lelut ja leikkivälineet lapsen ulottuvilla. Erilaiset ympäriltä löytyvät ärsykkeet ruokkivat mielikuvitusta.

2) Leikittele väreillä. Kontrastit ovat lapsesta kiinnostavia. Muutamalla laatikosta löytyvällä kirkkaanvärisellä tyynyllä saat lastenhuoneeseen heti villimpää ilmettä.

3) Jätä huoneeseen vapaata tilaa. Keskellä huonetta sijaitsevissa huonekaluissa on hyvä olla rullat alla, jotta tilaa leikkeihin tai liikkumiseen voidaan tarvittaessa raivata lisää. Lapsi ei tarvitse leikkiin kuin mielikuvitusta ja tilaa toteuttaa itseään.

4) Kuulostele lapsen toiveita. Lapset ovat yksilöitä: yksi inspiroituu sängyn alle jemmatusta jumppamatosta ja toinen taas mahdollisuudesta rakentaa maja vaikka vanhoista pahvilaatikoista. Jokaista lasta on hyvä rohkaista luovaan ideointiin ja uusien asioiden kokeilemiseen leikissäkin.

Lue lisää IKEA-visiosta ja lastenhuoneen sisustusvinkeistä → IKEA.fi/inspiraatio

Lähde ja kuvat: IKEA / IKEA Suomi

Mainos alkaa

Mainos päättyy


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *