Muoviton ekohirsitalo – Energiatehokas, ekologinen & hengittävä

Sisältää mainontaa

Kero Hirsitalot Oy (muovitontalo.fi) on kuusamolainen yritys, joka on perustettu vuonna 2008 ja joka on tuonut ainutlaatuisen innovaation ekologiseen hirsirakentamiseen. Jo pitkään on tiedetty hirsirakenteen ylivoimainen toimivuus, kun halutaan rakentaa luonnollisesti hengittävä ja laadukasta sisäilmaa tarjoava talo.

Muovitontalo Kero hirsitalot ekohirsitalo

Viedäkseen hirsirakentamisen uudelle tasolle Kero Hirsitalot Oy hyödyntää kehittämäänsä täysin muovitonta KERO-ekohirsi -rakennetta. Rakenne on muoviton, erittäin energiatehokas ja hengittävä – ja vie hirsirakentamisen ekologisuuden ja toimivuuden täysin uudelle tasolle, soveltuen terveellisyytensä ansiosta vapaa-ajan asuntoihin, omakotitaloihin, paritaloihin, päiväkoteihin, vanhustentaloihin, hoivakoteihin ja kouluihin.

Muovitontalo Kero hirsitalot ekohirsitalo

Hilkka ja Reino Ronkaisen loma-asunto sijaitsee Keron kylässä Kuusamossa. Mökki on Reino Ronkaisen syntymäkodin läheisyydessä ikivanhalla asuinpaikalla ja se sopeutuu hyvin maisemaan. Suurista ikkunoista avautuu näkymä Kerojärvelle.

Ronkaiset asuvat omakotitalossa Oulussa ja loma-asunnoltaan he toivoivat energiatehokkuutta, ja että rakennuskulut pysyisivät kohtuullisina. Mökille olisi oltava mahdollista tulla myös mihin vuodenaikaan tahansa miettimättä esimerkiksi lämmitystä.

Pariskunta rakensi loma-asunnolle maalämpöön perustuvan lämmitysjärjestelmän. Takalle on varattu paikka, mutta tulisijaa ei ole vielä rakennettu.

Mietimme kuinka harvoin pidämme Oulun kotimme takassa tulta ja päädyimme tällaiseen ratkaisuun”, muistelee Reino Ronkainen.

Loma-asunnossa on nestekiertoinen lattialämmitys ja koneellinen ilmanvaihto.

Mökin vuotuinen energiankulutus on vakiintunut alle 5 000 kilowattituntiin, mihin voi olla tyytyväinen”, Ronkainen sanoo.

Muovitontalo Kero hirsitalot ekohirsitalo

Hirsitalojen myynti kasvaa

Hirsirakenteisten pientalojen ja loma-asuntojen myynti on kasvanut parin viime vuoden aikana vuosituhannen alun notkahduksen jälkeen. Esimerkiksi teollisten hirsiomakotitalojen toimitusmäärät ovat kasvaneet 20 prosenttia viime vuosina. Perinteinen hirsirakentaminen on Suomessa yhä pienimuotoista.

Loma-asunnoissa hirsi on säilyttänyt noin 70 prosentin osuuden. Siellä on myös määrällisesti eniten mahdollisuuksia perinteiseen hirsirakentamiseen, vaikka loma-asunnoista valmistetaan teollisesti noin puolet”, kertoo puurakentamisen koordinaattori Timo Nyyssölä Suomen metsäkeskuksesta.

Teollinen hirsirakentaminen keskittyy nykyään nurkattomiin liitoksiin, painumattomiin seiniin ja lamellihirsiin. Pyöröhirren suosio on pienentynyt, ja jotkut talotehtaat ovat jättäneet sen pois tuotannostaan. Muutamat hirsitoimittajat ovat ottaneet valikoimiinsa myös CLT:n, eli ristiinliimatun puun.

Muovitontalo Kero hirsitalot ekohirsitalo

Mökki pystyyn päivässä

Nyyssölä on huomannut, että myös monet kotimaiset arkkitehdit ovat nyt innostuneet puu- ja hirsirakentamisesta. Kaupunkeihin on kohonnut viime vuosina useita puurakenteisia julkisia rakennuksia, kuten esimerkiksi päiväkoteja ja kouluja.

Hirsirakennukset tehdään tänä päivänä mahdollisimman hengittäviksi ja kestäviksi. Perinteisessä hirsirakentamisessa korostuvat rakennuksen ulkonäkö, ekologiset arvot ja se, että rakennus sopii hyvin ympäristöönsä”, hän sanoo.

Muovitontalo Kero hirsitalot ekohirsitalo

Hilkka ja Reino Ronkaisen Kuusamon mökin rungon on rakentanut paikallinen talotehdas Kero Hirsitalot Oy. Loma-asunnossa on käytetty hirsielementtejä, joiden sisällä on kosteutta tasaavaa puukuitueristettä. Rakennusvaiheessa hirret kiinnitetään toisiinsa lohenpyrstöliitoksella.

Puuosissa ei ole pystyliimasaumoja eikä rakenteessa tarvita muovisia kosteussulkuja. Hirret ovat kevyitä käsitellä, eikä talojen pystytyksessä tarvita nostureita. Loma-asunto saatiin pystyyn vajaassa työpäivässä”, kertoo markkinointi- ja myyntijohtaja Jukka Mursu Kero Hirsitalot Oy:sta.

Mursu on myös havainnut, että kotimaan hirsitalomarkkinat ovat selvästi piristyneet. Hirsitalot kiinnostavat nyt myös ulkomailla ja Kero Hirsitalot solmi hiljattain merkittävän aiesopimuksen ruotsalaisten kaivosyhtiöiden LKAB:n ja Bolidenin kanssa hirsitalojen rakentamisesta. Lue lisää Kero Hirsitalojen tuotannosta ja tekniikasta täältä → muovitontalo.fi

Lähde ja kuvat: Kero Hirsitalot Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *