Sera Helsinki – Matto, joka muutti maailmaa

Voisitko odottaa unelmiesi maton saapumista kotiisi useamman kuukauden? Sera Helsingin matot valmistetaan käsityönä tilauksesta Etiopiassa, joten omaa mattoa joutuu odottelemaan kahdesta kolmeen kuukauteen. Mutta näiden mattojen kohdalla vanha sanonta “hyvää kannattaa odottaa” pitää paikkansa.

Sera Helsinki villamatto eettinen valinta

Sera Helsinki on Anna Suoheimon ja Hanna Puharisen vuonna 2010 perustama yritys, joka valmistaa mattoja Etiopiassa. Yrityksensä avulla he voimaannuttavat paikallisia luku-ja kirjoitustaidottomia naisia ja vammaisia tarjoamalla heille töitä tehtaallaan ja opettamalla elämäntaitoja. Yhdistämällä suomalaisen suunnittelun ja designin satoja vuosia vanhoihin etiopialaisiin käsityöperinteisiin syntyy ekologisia ja laadukkaita mattoja.

Sera Helsinki villamatto eettinen valinta World of TRE

Yksi matto tuo työtä kuukaudeksi viidelle

Suoheimo ja Puharinen näkivät mahdollisuuden vaikuttaa ja päättivät tarttua toimeen. Sera Helsingin avulla he voimaannuttavat kaikista haavoittuvaisimpia etiopialaisia ryhmiä, kuten vammaisia ja yksinhuoltajaäitejä.

Maailmassa joka viides äärimmäisen köyhä on vammainen ja Suomessakin kahdesta neljään prosenttia vammaisista työllistyy. Ulkomailla vammaisilla on usein vielä sellainen stigma, että he ovat paholaisen riivaamia tai muuta sellaista, mikä vaikeuttaa elämää ja töiden saamista. Me haluamme, että he saavat ammattiylpeyden ja voivat tehdä töitä“, Suoheimo kertoo.

Sera Helsinki kouluttaa yhdessä Kalle Könkkölän perustaman suomalaisen Abilis-järjestön kanssa luku- ja kirjoitustaidottomia naisia ja vammaisia valmistamaan lankaa ja kutomaan mattoja, sekä samalla peruselämäntaitoja. Työstä Sera Helsinki maksaa heille vähintään kaksi kertaa enemmän normaaliin verrattuna.

Suurin osa Sera Helsingin mattoja kutovista artesaaneista on sokeita

Sera Helsinki työllistää yli 100 matonkutojaa Etiopian pääkaupungissa Addis Adebassa ja lisäksi useampi sata naista valmistaa käsin villalankaa Sera Helsingin mattoihin Etiopian maaseudulla. Yhden maton valmistaminen työllistää kuukaudeksi viisi ihmistä.

Yrityksen onnistumisista kertoo esimerkiksi Asnakech Daban tarina – Sera Helsingin mattomalleja Addis Abebassa johtava Daba on kahden tyttären yksinhuoltajaäiti. Aikaisemmin naisia riistävällä kutomolla työskennellyt Daba on solminut koko elämänsä mattoja. Suoheimo huomasi Daban lahjakkuuden, ja hänen ansiostaan Sera Helsinki pystyy tuottamaan aivan uudenlaisia mattoja. Sera Helsingillä työskentely puolestaan mahdollistaa Daban molempien tyttöjen yliopisto-opiskelut, mikä ei aikaisemmin ollut mahdollista.

Perinteisillä menetelmillä valmistettu ekologinen matto kestää vuosikymmeniä

Yhdistämällä suomalaisen suunnittelun ja designin satoja vuosia vanhoihin etiopialaisiin käsityöperinteisiin syntyy ekologisia ja laadukkaita mattoja. Lampaanvillasta valmistetuissa matoissa ei ole käytetty homeenesto- tai väriaineita, joten ne voivat sopia allergisellekin. Yleensä kemikaalit ovat niitä, jotka aiheuttavat allergiaa.

Oma äitini on allerginen villalle, mutta hänellä on näitä mattoja kotona“, Suoheimo sanoo.

Lampaanvilla hylkii likaa ja puhdistaa itse itseään. Matolle tippuneet liat voi puhdistaa imeyttämällä tai harjaamalla. Matoissa käytetty villa pestään perinteisellä etiopialaisella menetelmällä – kiehuvalla vedellä ja saippualla. Luonnollisen prosessin ansiosta villa hylkii likaa ja pysyy puhtaana.

Kutomalla ja solmimalla käsin valmistetut matot ovat hintansa arvoisia, sillä ne kestävät sukupolvelta toiselle.

Sera Helsinki Saaristo villamatto Design Anna Pirkola eettinen valinta World of TRE

Sera Helsingin uusin mattomallisto Saaristo on helsinkiläisen suunnittelija ja stailisti Anna Pirkolan käsialaa. Anna Pirkolan suunnittelemassa mattomallistossa on alati muuttuvan meren tunnelmaa.

Uusi Saaristo-mattomallisto on nimetty sen syntylähteen mukaan. Pirkolan vanhemmilla on mökki saaristossa ja hän on aina pitänyt merestä. Mallistoa suunnitellessaan Pirkola vietti paljon aikaa saaristossa ja meren äärellä ja inspiroitui etenkin luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta – kaikki meren aallot ovat samankaltaisia, mutta kuitenkin hieman erilaisia, siitä ajatuksesta syntyi malliston ensimmäinen Laine-matto.

Malliston mattoihin Pirkola on tuonut alati muuttuvan meren tunnelmaa, joka on aina liikkeessä, aina erilainen ja aina rauhoittava. Käsityönä valmistettuihin mattoihin tulee sama uniikki leima, kuin jokaiseen meren aaltoon. Lue lisää Sera Helsingin Saaristo-mallistosta World of TRE:n sivuilta → worldoftre.com/sera-helsinki-saaristo

Sera Helsingin matot tehdään uniikkina käsityönä tilausten mukaan ja toimitusaika on 2-3 kuukautta. Tutustu Sera Helsingin valikoimaan → worldoftre.com/serahelsinki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *